De Staat van de Raad Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Symposium De Staat van de Raad Gemeenteraadsverkiezingen 2014

BMC Advies en de Universiteit Twente (Professional Learning & Development) nodigen u van harte uit om op 14 maart 2014 aanwezig te zijn bij het symposium DE STAAT VAN DE RAAD. Deze middag spreken en debatteren sprekers vanuit wetenschap, lokale en landelijke politiek over de belangrijke issues tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, over de toekomst van de gemeenteraad en de lokale democratie.

“Eigenlijk zouden we het gewoon een keer moeten overslaan.” zegt Marcel Boogers in het boek “De gemeenteraad heeft geen toekomst. Waarom stemmen op 19 maart 2014” van Jasper Loots en Piet-Hein Peeters. Zowel Marcel Boogers als Jasper Loots spreken tijdens het symposium.

Aan het hoofd van de gemeente staat de gemeenteraad, zegt de Grondwet. Maar is dit ook de dagelijkse praktijk? Heeft de gemeenteraad het laatste woord? Verplaatsing van de Jeugdzorg naar de gemeenten, de overheveling van een deel van de AWBZ naar de WMO en de uitvoering van de participatiewet zullen in de periode na de gemeenteraadsverkiezingen hun beslag krijgen. Maar zal de raad hierop invloed kunnen uitoefenen? De zichtbare trend doet anders vermoeden: in allerhande gemeentelijke samenwerkingsverbanden lijkt de democratische controle door de raad verdwenen te zijn, de materie die op tafel komt bij de raad is vaak van dusdanige complexiteit dat de raad weinig invloed kan uitoefenen en ook op veiligheidsgebied, de invoering van de nationale politie, is de macht van de raad tanende. De gemeenteraad lijkt steeds meer op de achtergrond te raken. Of zien we “de staat van de raad” te somber?

Het symposium DE STAAT VAN DE RAAD is een co-productie van de Universiteit Twente en BMC Advies. De kosten voor deelname zijn € 75,- per persoon. Na afloop ontvangen alle deelnemers het boek “De gemeenteraad heeft geen toekomst”.

PROGRAMMA

14 Maart 2014, Regardz de Eenhoorn te Amersfoort

12.00 uur Ontvangst met koffie, thee en broodjes
13.00 uur Welkomstwoord
13.15 uur Column door Sheila SitalsingJournalist/columnist De Volkskrant
Uw middagvoorzitter is Elisabeth van den Hoogen, debatleider/redacteur BNR Nieuwsradio
13.30 uur Dr. Jasper Loots
Co-auteur van “De gemeenteraad heeft geen toekomst”
14.00 uur Prof.dr. Kees AartsHoogleraar Political Science en wetenschappelijk directeur Institute for Innovation and Governance Universiteit Twente.
14.30 uur Pauze
15.00 uur Drs. Peter den OudstenBurgemeester Enschede
15.30 uur Mr.drs. Mona KeijzerLid Tweede Kamer CDA
16.00 uur Prof.dr. Marcel BoogersHoogleraar Innovation and Regional Governance, Universiteit TwenteSenior adviseur Openbaar Bestuur bij BMC Advies
16.30 uur Plenaire discussie
16.55 uur Wrap-up en afsluiting
17.00 uur Borrel en netwerken

Het symposium DE STAAT VAN DE RAAD is een co-productie van de Universiteit Twente en BMC Advies. De kosten voor deelname zijn € 75,- per persoon. Na afloop ontvangen alle deelnemers het boek “De gemeenteraad heeft geen toekomst” van Jasper Loots en Piet-Hein Peeters.

Inschrijven via www.professional-learning.nl

 

Zie hier de uitnodiging >


In het nieuws

Inschrijven voor onze Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven voor alles rondom PRIMO & ontwikkelingen op het gebied van Risico Management? Schrijf dan in voor onze Nieuwsbrief.

© All rights reserved.
PRIMO.

Informatie voor leden

Volg ons