Risicomanagement: het risico van de ander

Arco van de Ven. 

‘Hoe is dit mogelijk? Dit mag nooit meer gebeuren!’ Herken jij een dergelijke uitspraak? Ik betrap mijzelf vaak op een soortgelijke gedachte als ik me in het nieuws verdiep. Als we de kranten openslaan, dan lijkt het of er op het eerste gezicht simpele zaken misgaan waarop de politiek direct reageert met maatregelen.

Maar telkens weer blijkt dat deze formele maatregelen de risico’s in de toekomst niet wegnemen. Sterker nog: de genomen maatregelen leiden tot meer bureaucratie; het resultaat van de zogeheten risico-regelreflex. Hoe kom je tot effectief risicomanagement van gedrag van anderen zonder in de valkuil van deze reflex te stappen?

Belastingdienst, woningcorporaties en de risico-regelreflex
Recente voorbeelden van gebeurtenissen waar we dankzij de media allemaal verontwaardigd over waren en waarbij de risico-regelreflex van toepassing is, zijn er genoeg. Zo werden door de Belastingdienst ten onrechte toeslagen teruggevorderd. Het leed dat dit heeft veroorzaakt is schrijnend. Minister Hoekstra reageerde direct met een herstructureringsplan. Bij een woningbouwcorporatie kon een medewerker die frequent een casino bezocht, voor miljoenen frauderen. Een kamerlid pleitte terstond voor een verplichte screening van medewerkers van woningbouwcorporaties. Lees meer


In het nieuws

Inschrijven voor onze Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven voor alles rondom PRIMO & ontwikkelingen op het gebied van Risico Management? Schrijf dan in voor onze Nieuwsbrief.

© All rights reserved.
PRIMO.

Informatie voor leden

Volg ons