Risicomanagement betekent durven loslaten

Interview met directeur-generaal Rijksbegroting André de Jong

Bron: Overheidsmanagement

Auteur: Drs. J. van Dooren, redacteur van ‘Overheidsmanagement’.

In dit artikel wordt antwoord gegeven op de volgende vragen:
– Stelling: risicomanagement betekent focus op de zaken die ertoe doen; de doelen en de risico’s die de realisatie daarvan in de weg staan.
– Hoe meer doelen, hoe meer risico’s, hoe meer beheersmaatregelen, hoe meer beheerslast. Ligt de oplossing voor vermindering van de beheerslast hoofdzakelijk bij de eerste schakel?
– Leidt outputsturing in combinatie met risicomanagement tot verschraling in de sturing, bijvoorbeeld verwaarlozing van de organisatieontwikkeling?
– Risicomanagement geeft niet alleen een indicatie van de aard en omvang van risico’s, maar ook van de termijn waarbinnen er iets aan moet worden gedaan. Kan dit er in de toekomst toe leiden dat risico’s worden gemanaged binnen een meerjarig kader? Betekent dat aanpassing van het sturingsmodel of een andere keuze van instrumenten?
– De huidige regels kennen vele oorsprongen. Zal risicomanagement leiden tot systematische heroverweging?
– Is er een knip wenselijk tussen de weging van de risico’s voor het behalen van de outputdoelstellingen en de weging van de overige risico’s?
– Komt risicomanagement er weer bij of gaat er ook iets af?
– Wat zal er door risicomanagement over vijf jaar beter gaan?

Het volledige artikel is verkrijgbaar via ‘Overheidsmanagement’.


In het nieuws

Inschrijven voor onze Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven voor alles rondom PRIMO & ontwikkelingen op het gebied van Risico Management? Schrijf dan in voor onze Nieuwsbrief.

© All rights reserved.
PRIMO.

Informatie voor leden

Volg ons