Regelgeving is ook gestolde kennis

Prof. dr. Ben Ale ziet niets in deregulering brandveiligheid

Bron: Expertise-almanak, NRC
Auteur: Prof. Dr. Ben Ale, TU Delft, Lid Wetenschappelijke Raad PRIMO Nederland.

“Een terugtredende overheid op het gebied van bouwen, brandveiligheid en regelgeving is een volkomen foute ontwikkeling. Deregulering is een soort religie geworden, maar de gebruiker van een gebouw kan de bouwkundige intensiteit van dat gebouw niet beoordelen, net zo min als de bewoners in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer konden beoordelen of de wapening van het beton van hun parkeergarage goed genoeg was.” Prof. dr. Ben Ale, hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding aan de TU Delft, heeft er geen goed woord voor over als het om vermindering van de regelgeving op het gebied van brandveiligheid gaat.”

“Deregulering, of wat daar op moet lijken, gaat uit van de veronderstelling dat degenen die de regelgeving uitvoeren –en dat zijn de bouwbedrijven- ook zouden weten hoe brandveilig gebouwd zou moeten worden als de regels er niet zouden zijn”, zegt hij in zijn kantoor in de Delftse TU-wijk. “Dat is een grote misvatting. Vooral het kleinere bedrijfsleven ontleent de handleiding ‘Hoe zet ik een brandveilig gebouw in elkaar?’ niet aan de eigen kennis, maar in belangrijke mate aan die regelgeving. Die regelgeving is dus ook een handleiding hoe het moet. Als je dat gaat afschaffen, ontstaat er een nieuwe situatie. Dan blijkt niet brandveilig bouwen goedkoper te zijn dan brandveilig bouwen.”

Download “Regelgeving is ook gestolde kennis”

Download NRC-artikel ‘In Regelgeving zit honderd jaar ervaring’

Download Presentatie Ben Ale, NIBRA


In het nieuws

Inschrijven voor onze Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven voor alles rondom PRIMO & ontwikkelingen op het gebied van Risico Management? Schrijf dan in voor onze Nieuwsbrief.

© All rights reserved.
PRIMO.

Informatie voor leden

Volg ons