Actieplan ATT: provincies interbestuurlijk risicogericht toezicht

De huidige lijn voor het interbestuurlijk toezicht is dat de toezichthouder op een professionele manier invulling geeft aan zijn rol als toezichthouder en hiervoor een risicogerichte methodiek hanteert. Het gaat daarbij om het gezamenlijk als toezichthouder en toezichtontvanger inzichtelijk maken van de risico’s, de kans op die risico’s, de wijze waarop de risico’s worden geïnventariseerd, beoordeelden hoe de toezichtontvanger deze beheerst.

De ervaringen van de toezichthouder en de toezichtontvanger worden meegenomen bij het verder ontwikkelen van risicogericht toezicht. Vanuit het programmateam ATT werken we momenteel aan de voorbereiding van een aantal pilots die we willen uitzetten bij een aantal toezichthouders en -ontvangers.

Wat hebben we tot nu toe gedaan? Samen met Naris zijn er workshops voor risico-inventarisatie gegeven op verschillende beleidsterreinen, met meerdere sessies per domein, zodat iedereen die dat wilde, kon deelnemen. Tijdens de sessies werd veel duidelijk, maar rezen er ook vragen over het doel en de scope van deze actielijn. Verder maakten we uit de sessies op dat elke toezichtontvanger, maar ook elke toezichthouder, zijn of haar eigen waarheid lijkt te hebben en dat die waarheden van elkaar kunnen verschillen. Meningen blijken nog weleens gebaseerd op ervaringen in het verleden en op misinterpretatie. Wat we ook weten is dat toezicht dynamisch is en continu moet worden gekeken of het toezicht op een dossier, een domein nog een toegevoegde waarde heeft.

Een werkgroep met deelname vanuit VNG Risicobeheer gaat onderzoeken hoe we voor het generieke toezicht beter tot gedeelde risico’s tussen toezichthouder en toezichtontvanger kunnen komen en hoe we daarbij gebruik kunnen maken van wat er op dit punt al is ontwikkeld bij gemeenten. We zullen het onderwerp ‘gedeelde risico’s’ tevens aandragen voor de agenda van een van de volgende verdiepingssessies van de provinciale IBT –coördinatoren en bespreken waar er hierover in pilots ervaring opgedaan kan worden. Door risicogericht toezicht kan meer tijd worden besteed aan die situaties waar de risico’s hoog zijn en de beheersmaatregelen nog beperkt, maatwerk dus. Ook zal gesproken worden over indicatoren en normen die de toezichthouders gebruiken.

De toename van beschikbare data en analysetechnieken geeft ook meer mogelijkheden om risico’s te detecteren op basis van de financiële en niet-financiële informatie. Ook hier doen we onderzoek naar de mogelijkheden. Verder kijken we naar de mogelijkheden om verbindingen te maken met Sisa (single information Singel audit), ENSIA (Eenduidige Normatiek Single Information Audit) en wellicht BIO (Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO).

Wouter Slob over zes jaar bestuurslidmaatschap PRIMO

 

Na twee periodes van drie jaar is Wouter Slob afgetreden als bestuurslid van PRIMO Nederland en PRIMO EUROPE. 

Slob is secretaris directeur bij Waterschap Zuiderzeeland. Binnen het publieke domein heeft hij  alle aspecten van het risicomanagement in de praktijk voorbij zien komen. Als manager bij de gemeente Den Helder, later als gemeentesecretaris van Harlingen en de gemeente Medemblik. Frank Havik blikt met Wouter Slob terug- en vooruit op de zes jaar dat hij als bestuurslid actief is geweest voor PRIMO. 

Lees verder

In gesprek met nieuw bestuurslid Sibo Wignand

 

Frank Havik gaat in gesprek met Sibo Wignand. Sibo is in 2021 toegetreden als algemeen bestuurslid van PRIMO Nederland. 

Wignand volgt Wouter Slob op die na twee periodes van drie jaar statutair moest aftreden.  Sibo werkt bij Waterschap Zuiderzeeland. Vanaf 1979 heeft hij verschillende functies en rollen in de non-profit/publieke sector vervult. Sinds 1992 werkt hij in de wereld van de waterschappen. Sibo heeft een juridische en bedrijfskundige achtergrond. In 2019 heeft hij de CPC opleiding aan de VU afgerond. Met zijn kennis en ervaring houdt hij zich bij Waterschap Zuiderzeeland bezig met concern vraagstukken (zoals de implementatie van de Omgevingswet). Verschillende onderdelen van risicomanagement heeft hij in de praktijk voorbij zien komen.
 

Lees verder

Wat staat op de agenda van het Davos World Economic Forum

Hoewel het World Economic Forum zijn jaarlijkse bijeenkomst dit jaar opnieuw heeft uitgesteld in het licht van aanhoudende onzekerheid over Omicron en andere virusvarianten, staat er nog genoeg op de #DavosAgenda. Wereldleiders zullen van 17 tot en met 22 januari in plaats daarvan deelnemen aan een virtuele reeks “State of the World” -sessies om zich te concentreren op het bedenken van oplossingen voor ’s werelds meest urgente uitdagingen, van economisch herstel tot klimaatverandering.

De onderwerpen die de online sessies van dit jaar domineren zijn:

  • de effecten van de pandemie op de sociale cohesie en het levensonderhoud
  • wereldwijde economische vooruitzichten en sentiment
  • druk op overheden, bedrijven en samenlevingen om over te gaan naar een economie zonder nul
  • de toegenomen afhankelijkheid van digitale infrastructuur en toenemende cyberbeveiligingsrisico’s
  • waarom de ruimte een opkomende wereld van wereldwijd risico is

Klik hier naar de Davos agenda (17 tot en met 22 januari)

Public Risk Forum: WEF Global Risks Report 2021

Eerste thema bij het Public Risk Forum: WEF Global Risks Report 2021

Woensdag 3 maart opent het Public Risks Forum (PRF) in 2021 met het Global Risk Report 2021.  Het Global Risk Report is eind januari uitgebracht door het World Economic Forum. Ed Mallens – Kwaliteitsmanager/ Risicomanager – bij de gemeente Rotterdam heeft op basis van het WEF rapport een vertaling gemaakt van ‘Global to local’.  De uitwerking van het Global Risks Report is specifiek gericht op de publieke sector. De presentatie zoomt, vanuit het mondiale risicobeeld, in op de lokale bedreigingen, kansen en beheermaatregelen voor de korte en langere termijn.

Thema’s zoals extreem weer, vervuiling, natte voeten, hittegolf, storm, besmettelijke ziekten, digitale ongelijkheid, financiële crisis, verstoorde woon- en/of leefomgeving en het uiteenvallen van ICT netwerken passeren de revue.

Programma eerst nog digitaal

We houden het eerste Public Risk Forum op woensdag 3 maart tussen 09-00 en 12.00 uur. Dat doen we in een bruisende en inspirerende online sessie. Na de inleiding van Ed Mallens is er volop ruimte voor discussie en verdieping en zijn er aparte digitale vergaderruimtes beschikbaar. Hier kunnen de deelnemers in kleine groepjes een onderwerp uitdiepen en centraal terug rapporteren aan de groep. Bij de Public Risk Forum bijeenkomsten staat kennisdeling centraal. De brede expertise die deelnemers inbrengen zorgt ervoor dat er een bredere focus ontstaat op risicomanagement op de korte – en lange termijn. Het forum is gratis toegankelijk voor leden. Het Public Risk Forum zal dit jaar vijf tot zes keer georganiseerd worden. Eerst digitaal maar als het weer kan op een locatie centraal in het land.

WEF Global Risk Report 2021

De 16e editie van het Global Risks Report van het World Economic Forum is op 19 januari 2021 gepubliceerd. Het analyseert de staat van de huidige publieke waarden, maatschappelijke risico’s, aanhoudende en opkomende risico’s zoals voor de gezondheid, stijgende werkloosheid, groeiende digitale scheidslijnen, ontgoocheling bij jongeren over de huidige situatie en geopolitieke fragmentatie.

PRIMO Risk Management Award 2019

PRIMO Risk Management Award 2019 uitgereikt aan Paul Hofstra

Het bestuur van PRIMO Nederland en PRIMO Europe heeft de PRIMO Risk Management Award 2019 toegekend aan Paul Hofstra voor zijn moed en leiderschap op het grensvlak van publieke waarde, publiek risico en bestuurskracht.

De toekenning is gebaseerd op enerzijds zijn volwassen rol als bestuurder en directeur van de Rekenkamer Rotterdam en zijn professionele bijdragen in de precieze en essentiële toepassing van de beginselen van het vak risicomanagement, onder meer verwoord in de rapporten warmte zonder leiding en publieke waarde in de knel.

Hieronder de uitreiking door bestuurslid Saskia Wiersma van PRIMO Nederland en PRIMO Europe op 18 september 2020 bij rekenkamer Rotterdam.

Hieronder de complete tekst met overwegingen van de besturen van PRIMO Europe en PRIMO Nederland.

Laudatio

“Het bestuur van PRIMO Nederland en PRIMO Europe heeft de PRIMO Risk Management Award 2019 toegekend aan Paul Hofstra voor zijn moed en leiderschap op het grensvlak van publieke waarde, publiek risico en bestuurskracht. De toekenning is gebaseerd op enerzijds zijn volwassen rol als directeur van de Rekenkamer Rotterdam en zijn professionele bijdragen in de precieze en essentiële toepassing van de beginselen van het vak risicomanagement, onder meer verwoord in de rapporten warmte zonder leiding en publieke waarde in de knel.

Bij de Rekenkamer Rotterdam is zijn inzet onmiskenbaar in het voeren en het bevorderen van een constructieve dialoog met betrekking tot de goede besturing van de stad Rotterdam. Daarbij heeft Paul – met zijn brede kennis van de materie en zijn gedegen aanpak van onderzoeken en presentaties – ervoor gezorgd dat zijn rekenkamer als gezaghebbend wordt beschouwd.

De feiten die hij opspoort en analyseert zijn als gewogen, zorgvuldig en betrouwbaar aan te merken. Het feit dat hij zich met zijn collega’s van Rekenkamer Metropool Amsterdam, Rekenkamer Den Haag, Randstedelijke Rekenkamer en Rekenkamer Utrecht heeft ingezet voor het kwaliteitshandvest G4+ heeft de aanpak in het hele proces van weging en rapportage gefundeerd, open en transparant gemaakt. Dit dient in de ogen van het bestuur van PRIMO het vertrouwen van burger en samenleving in de overheid in hoge mate. Paul draagt bij aan een rekenkamer die kan worden beschouwd als een groot goed binnen het openbaar bestuur.

De genoemde rapporten warmte zonder leiding en publieke waarde in de knel blinken naar het oordeel van het bestuur uit in een hun gedegen en feitelijke analyse hoe risicomanagement is en zou moeten worden toegepast als integraal onderdeel van goed bestuur. Daarbij vindt zij ijzersterk de analyse van hoe burgers, bedrijven, politici, bestuurders, managers en medewerkers in het geheel van voorliggende opdrachten acteren en zouden moeten acteren. Paul maakt als eindverantwoordelijke voor deze rapporten duidelijk dat het vak risicomanagement zowel corporate als publiek essentieel is, van grote waarde voor echt resultaat (geen woorden maar daden) en dat het management van risico’s geen fremdkörper is in het geheel van publieke besturing, maar logisch en resultaat-bevorderend, mits – en dat maakt hij duidelijk – goed toegepast en gedaan wordt zoals afgesproken. Daarmee verbindt Paul risicomanagement, de principes van goed openbaar bestuur met de grondbeginselen van kwaliteitsmanagement.

De lessen die uit genoemde rapporten – alle op relevante en actuele dossiers op het snijvlak van innovatie, projecten en beheer- kunnen worden getrokken, vormen naar het oordeel van het bestuur van PRIMO onmiskenbaar de basis voor verdere doorontwikkeling van het vak. Sinds de publicatie van genoemde rapporten zijn zij onderdeel geworden van het onderwijsprogramma Kaleidoscope van PRIMO, waarbij niet alleen de analyses en conclusies op tafel komen, maar ook waarbij op basis van design denken en scenarioanalyses verbeterplannen kunnen worden ontwikkeld. De adviezen van Paul, bieden handvatten voor verbetering. En dat is een groot goed.

In meer algemene zin denkt het bestuur dan ook, dat het werk van Paul onmiskenbaar als elementair te duiden is voor de doorontwikkeling van het vak risicomanagement in het publieke domein. Niet in de laatste plaats door de moed waarmee hij zaken durft te benoemen en te duiden. Moed is niet te onderschatten in dit vak, omdat juist dit aspect in de vele wetenschappelijke onderzoeken van onder meer Paul Slovic, Daniel Kahneman en Amos Tversky naar voren komt als een kernpunt. Voor goed risicomanagement is moed nodig, veel moed: moed om je te durven uit te spreken, moed om te delen wat je ziet of moed om te zeggen waar het op staat.  Moed staat aan de basis van signaleren, adresseren en mitigeren van risico’s. Paul heeft moed. Paul is een moedig mens en schroomt niet de heersende macht te duiden wat hij ziet, zonder schroom of verwijt, en op een wijze die bij velen respect afdwingt.

Paul verbindt daarom op een unieke wijze risicomanagement als vak, filosofie en benadering met het denkmodel van good public governance. Met zijn scherpe blik over projecten en plannen weet hij als geen ander, dat majeure politiek-bestuurlijke en maatschappelijke vraagstukken deze verbinding nodig hebben, willen zij effectief zijn. Paul heeft deze verbinding met succes gelegd in de uitoefening van zijn vak en de levering van zijn rapporten. Stuk voor stuk vakwerkjes.

Paul heeft hij in de ogen van het bestuur van PRIMO fundamenteel bijgedragen aan de erkenning van het belang dat besturing en management van publieke waarden gebaat is bij een open houding voor externe trends en ontwikkelingen, bij inzicht hoe deze zich als kansen en bedreigingen kunnen openbaren, bij een goed zicht op de eigen sterkten en zwakten van mensen en organisaties, bij het onderstrepen dat risicomanagement onontbeerlijk is voor succes en vooral bij het willen en kunnen denken in scenario’s en oplossingen.

Paul stelt de publieke waarde – zijnde waarde waarvoor raad, college en management zich namens burgers en samenleving inspannen – centraal in zijn benadering en duidt in zijn rapporten helder waar en waardoor schade is ontstaan en waar de publieke waarde in de knel komt. De benadering van Paul in deze is consequent, systematisch en authentiek. Het lijkt het bestuur toe dat deze grondhouding te duiden is als een vorm van publiek rentmeesterschap. Het lijkt opgeslagen in zijn genen, verankerd in zijn DNA.

PRIMO is er statutair van overtuigd dat deze houding van publiek rentmeesterschap leidt tot verrijking, stabiliteit, succes, veiligheid en geborgenheid in het publieke domein van stad, dorp, wijk en straat. Betrouwbaarheid is in de ogen van Paul de basis van elk effectief bestuur en management. Een zuivere gedachte van een bijzonder mens.

Met trots kennen wij de PRIMO Risk Management Award 2019 toe aan Paul Hofstra.”

Bestuur PRIMO Nederland

Jan Paul Woudstra, voorzitter

Board PRIMO Europe

Wouter Slob, President

Rebecca Dalli Gonzi, Secretary General

Public Risk Forum #8

Public Risk Forum #8: sociaal domein/ publieke waarden, vanuit oogpunt van risicomanagement

Elke twee weken houden wij op woensdag een digitaal overleg voor leden. Per bijeenkomst één onderwerp. Eén uur. De lijnen zijn altijd open vanaf 10:30 uur, voor klankbord of advies. Op woensdag 16 september 2020 agendeerden wij als onderwerp: Het sociaal domein en publieke waarden.

De discussie vond plaats op basis van de inbreng vanuit de organisatie van één van de deelnemers aan het forum. In die concrete situatie is geconcludeerd dat te verlenen zorg passend dient te zijn qua kwaliteit en aanbod. Het is evenwel zeer lastig om bijvoorbeeld mensen vanuit een bijstandssituatie weer aan het werk te krijgen. Oorzaken daarvan zijn de (recente) veranderingen in deze tijd, maar ook de regelgeving bevordert de uitstroom niet. De doelstelling publieke waarden wordt daardoor vaak niet gehaald. De vraag is dan ook of we die standaard überhaupt kunnen halen. Vaak vervalt de organisatie dan in het systeem van het geven van het voordeel van de twijfel ten gunste van de burger. Daarmee wordt evenwel ook een stap gezet naar een open einde regeling, hetgeen vanzelfsprekend ook niet de bedoeling kan zijn. Het gevaar bestaat dat de financiële consequenties weer leidend gaan worden.

Geconcludeerd is ook dat het vergelijken van concrete casussen aan de achterkant en daarvan leren niet echt gebeurt.

De lappendeken aan systemen die het primaire proces moet ondersteunen is ook niet bevorderlijk voor een omslag in het denken in de waan van de dag naar het uitgangspunt publieke waarden. In veel organisaties zijn daar wel ontwikkelingen te zien in bijvoorbeeld het gebruik van een systeem als Risk-ID in plaats van de vele Excel sheets. Het systeem moet ook voor bestuurders de mogelijkheid bieden om in discussies direct informatie voorhanden te hebben via de moderne communicatiemiddelen (app’s).

Geconcludeerd is ook dat het grootste risico op dit beleidsterrein het verandervermogen van een organisatie is. Dat is mede een cultuurkwestie en de kwaliteit van het management om discussie tot verbetering van processen in gang te zetten. Naast de financiële rapportages ten behoeve van de weerstandsparagraaf zijn ook niet financiële rapportages noodzakelijk om te toetsen of ze voldoen aan de publieke waarden. Een meer dan gemiddelde risicobewustzijn bij het management en vanzelfsprekend daarop aansluitend op bestuursniveau, is daarvoor onontbeerlijk.

In het Public Risk Forum #9 op 30 september a.s. (11.00 – 12.00 uur) zal aandacht worden besteed aan:

  • Gebiedsontwikkeling en publieke waarden.

Aan dit forum hebben zes PRIMO Nederland leden deelgenomen.

Heeft dit alles uw interesse opgewekt voor het PRIMO Public Risk Forum, schroom dan niet contact op te nemen met PRIMO via het secretariaat van PRIMO Nederland.

Public Risk Forum #7

Public Risk Forum #7: Vaststellen agendapunten en kennismaking nieuwe Directeur PRIMO

Elke twee weken houden wij op woensdag een digitaal overleg voor leden. Per bijeenkomst één onderwerp. Eén uur. De lijnen zijn altijd open vanaf 10:30 uur, voor klankbord of advies. Op woensdag 2 september 2020 agendeerden wij twee onderwerpen.

  • Voorstellen van de nieuwe directeur Frank Havik aan de Forum leden.
  • Vanuit de Forum deelnemers de agenda voor de komende periode vast laten stellen.

Naast enkele huishoudelijke mededelingen over het verloop van de Algemene Ledenvergadering van PRIMO op 28 augustus in Pijnacker is van gedachten gewisseld over een aantal actuele onderwerpen die aandacht verdienen om besproken te worden in het Forum.

Hoog op de agenda staan de ontwikkelingen in het Sociaal Domein. Die bespreking van deze “Open einde” regeling wordt zinvol geacht om kennis uit te wisselen over hoe met de risico’s hiervan wordt omgegaan. Als een volgend onderwerp wordt naar voren gebracht: De aspecten rond de Gebiedsontwikkelingen en hoe we omgaan met Publieke Waarden (Theorie van Mark Moore). In dat kader wordt door de deelnemers aangedrongen op de instandhouding van de relatie van PRIMO met het Centraal Planbureau Leefomgeving. Dit geeft een mogelijkheid om enigszins uit de waan van de dag te blijven.

Andere onderwerpen die aan de orde zijn geweest:

  • het opzetten van een Certificering voor Erkend Risicoadviseur voor de Publieke Sector;
  • aandacht voor het Financieel Beleid/Weerstandsparagraaf;
  • opleidingen/leergangen/scenario denken;
  • het omgaan met exogene risico’s;
  • de implementatie van regelingen op het terrein van risico management.

In het Public Risk Forum #8 op 16 september a.s. (11.00 – 12.00 uur) zal aandacht worden besteed aan:

  1. Sociaal Domein/Gebiedsontwikkeling en Publieke Waarden.

Aan dit Forum hebben acht PRIMO Nederland leden deelgenomen.

Heeft dit alles uw interesse opgewekt voor het PRIMO Public Risk Forum, schroom dan niet contact op te nemen met PRIMO via secretariaat@primo-nederland.nl.

PRIMO Nederland kiest nieuw bestuur

In haar jaarlijkse Algemene Ledenvergadering, gehouden te Pijnacker-Nootdorp op 28 augustus 2020, hebben de leden van PRIMO Nederland unaniem ingestemd met de jaarrekening 2019 en de begroting 2021.

Tevens werd een nieuw bestuur gekozen, nu bestaande uit Ellen Gehner (risicoadviseur provincie Zuid-Holland), Saskia Wiersma (voormalig gemeentesecretaris van de gemeente Zevenaar), Martin van der Bijl (strateeg Regio West Brabant en voormalig wethouder van de gemeente Etten-Leur), Wouter Slob (Secretaris en algemeen directeur waterschap Zuiderzeeland) en Jan Paul Woudstra (gemeentesecretaris Pijnacker-Nootdorp).

Conclusie van de algemene ledenvergadering en het bestuur is dat de vereniging financieel gezond is en dat zij beschikt over een portfolio waarmee zij haar leden goed kan bedienen. Zij kijkt vol vertrouwen uit naar de volgende fase van haar ontwikkeling.

Afscheid werd genomen van directeur Jack Kruf. Van 1 juli 2017 tot 1 september 2020 was hij directeur van PRIMO Nederland met als specifieke opdracht om een portfolio van producten en diensten te ontwikkelen en het netwerk van de vereniging te versterken. Op 28 augustus 2020 dankte het bestuur van de vereniging hem met als unaniem standpunt: missie geslaagd. Hij krijgt uit handen van voorzitter Jan Paul Woudstra het kunstwerk Chapeau: Hoed af voor alles wat is bereikt! van maker Rob Verhoeven.

Jack Kruf dankt het bestuur voor het in hem gestelde vertrouwen en de fijne samenwerking door de jaren heen. Hij onderstreept nogmaals het belang van PRIMO als enige onafhankelijke non-profit-organisatie, die zich richt op kennisdeling inzake besturing van het publieke domein met waarden- en risicomanagement als specifiek onderdeel. Zij heeft een unieke positie. In tijden van crises en transities kan de vereniging daarbij een steeds belangrijkere rol kunnen gaan spelen als objectief en neutraal verbinder en kan zij de niet commercieel gedreven advisering over definities, raamwerken, methoden en technieken ter hand gaan nemen. Kruf:

“Ik constateer een grote versnippering in definitie, gebruik en toepassing van risicomanagement bij publieke organisaties zoals ministeries, provincies, gemeenten, waterschappen, verbonden partijen, universiteiten en hun koepelorganisaties. Dit vak verdient het om verder in banen te worden geleid, veel verder dan waar het nu staat. Risicomanager of risicoadviseur is nu een vrij beroep. Het is geen formeel vak. De wetenschappelijke verschillen tussen universiteiten zijn groot, té groot naar mijn mening. Het is een archipel, met op elk eiland de eigen wetten, adviseurs en definities.

Ik heb de afgelopen jaren gewerkt in een wolk van 100 definities en een veelvoud aan modellen, methoden en technieken. Gezien de publieke belangen die op het spel staan, is hier heel veel winst te behalen. Het meer spreken in dezelfde taal is een must voor effectieve samenwerking, zowel binnen en tussen organisaties, en voor adequate aanpak van vraagstukken. Iets meer holistisch denken en handelen mag best. Moet eigenlijk. In mijn ogen is een quantum leap voor doorontwikkeling van risicomanagement noodzakelijk, zeker omdat voorliggende dossiers erom vragen. Laat de bundeling van 75 essays over de afgelopen 25 jaar een inspiratie zijn om dit proces aan te zwengelen.

Voor de doorontwikkeling is het in mijn ogen relevant dat het vak risicomanagement door bestuurders en de ambtelijke top wordt omarmd. Het is een randvoorwaarde, anders blijven wij steken bij een ambtelijk financieel en control gedreven aanpak. De tone of the top en het type leiderschap is cruciaal en van grote invloed op hoe organisaties sturen op hun doelen en waarden, daarmee op de betrouwbaarheid en de effectiviteit. Het kijken over de horizon, naar scenario’s en risico’s hoort daarbij. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat de afstemming tussen politiek, bestuur en management dé drivers bevat waar de meeste publieke risico’s ontstaan. Hier is de winst te halen. Overigens was het de discussie hierover door een groep gemeentesecretarissen uit 10 Europese landen in Straatsburg op 1 april 2005 die heeft geleid tot de oprichting van PRIMO. Het vak risicomanagement verdient het dat het volledig naar dit interface migreert.

PRIMO kan haar rol in dit proces meer en meer gaan pakken, omdat de meeste organisaties, koepels en adviseurs ‘vastzitten’ aan de eigen belangen. PRIMO is vrij en onafhankelijk. Dat is een voordeel. Ook internationaal timmert zij daarin aan de weg. Ik wens het nieuwe bestuur én de kersverse directeur in Nederland alle succes van de wereld met deze prachtige uitdagingen en opgaven.”

Tevens werd de nieuwe directeur Frank Havik benoemd. Frank start op 1 september 2020. Een man met elan, drive en kennis van zaken, die logisch kan voortbouwen op de huidige portfolio. Als voormalig topsporter en met zijn zeer gedegen kennis van omgang met crisis en communicatie is hem deze uitdaging zeer toevertrouwd. Hij is een man van precisie en van verbinding. Het bestuur wenst hem zeer veel succes, zegt al haar steun toe en bespreekt op korte termijn hoe zij haar eigen bestuurlijke rol verder kan versterken.

‘Je moet erbovenop zitten om de controle te houden’

Jop de Vrieze

De eerste golf: Hoe het vertrouwen in het beleid afbrokkelde. De Nederlandse aanpak van het coronavirus is er de afgelopen maanden op gericht geweest de eenheid te bewaren. De vraag is hoe lang dat nog lukt. Waar het land vooral behoefte aan heeft is helderheid en doortastendheid. Lees meer

Inschrijven voor onze Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven voor alles rondom PRIMO & ontwikkelingen op het gebied van Risico Management? Schrijf dan in voor onze Nieuwsbrief.

© All rights reserved.
PRIMO.

Informatie voor leden

Volg ons