Projectoverstijgend Risicomanagement

Een onderzoek naar risicomanagement op portfolio niveau binnen Rijkswaterstaat

Auteur:  R.M. Augustijn
Bron: Universiteit Twente en Rijkswaterstaat

In het kader van een afstudeertraject (Universiteit Twente) is onderzoek gedaan naar risicomanagement bij Rijkswaterstaat. Risicomanagement wordt bij Rijkswaterstaat (RWS) belangrijker door (zie H1):

·  het RWS ondernemingsplan met het doel om ‘in control’ te komen.
·  het hanteren van het principe ‘Markt, tenzij’, waardoor explicietere risicoverdeling tussen opdrachtgever en opdrachtnemer noodzakelijk wordt.
·  de toegenomen aandacht voor de beheersing van grote infrastructurele projecten, mede door de resultaten van de Tijdelijke Commissie Infrastructuurprojecten (TCI).

Dit rapport gaat over mogelijke methoden voor projectoverstijgend risicomanagement, ook wel risicomanagement op programma- of portfolio niveau genoemd. Er is onderzocht wat de RWS organisatie moet doen met risico’s die in projecten kunnen optreden. Het doel daarbij is (in H2) als volgt geformuleerd:

Het mogelijk maken dat risico’s op een efficiënte en effectieve manier kunnen worden behandeld en er duidelijkheid is over het risicoprofiel, door het ontwikkelen van een model dat er voor zorgt dat projectrisico’s kunnen worden geaggregeerd en projectoverstijgend behandeld. Lees meer >


In het nieuws

Inschrijven voor onze Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven voor alles rondom PRIMO & ontwikkelingen op het gebied van Risico Management? Schrijf dan in voor onze Nieuwsbrief.

© All rights reserved.
PRIMO.

Informatie voor leden

Volg ons