Oproep van een waakhond

Pieter van Vollenhoven* | Uitgeverij Balans

Gesjoemel met regels, bewust genomen risico’s, ongelukken die voorkomen hadden kunnen worden: de veiligheid van mensen wordt maar al te vaak verwaarloosd en beschermende maatregelen leggen het meestal af tegen economische belangen.

De vuurwerkramp in Enschede, de cafébrand in Volendam, de brand in het cellencomplex op Schiphol, zware ongevallen als met de Stint of de monstertruck in Haaksbergen: allemaal voorbeelden van geen of falende controle van de regels. En ondanks onderzoek wordt in veel gevallen geen lering getrokken uit fatale gebeurtenissen.

In een vlammend betoog roept ‘waakhond’ Pieter van Vollenhoven op tot de komst van een onafhankelijke Nationale Veiligheidsinspectie, om structureel toezicht uit te oefenen op onze sociale, fysieke en digitale veiligheid in alle sectoren van de maatschappij. Het is de wake-upcall van een man die zich een levenlang heeft ingezet om de veiligheid in ons land te vergroten.

 

* Prof. mr. Pieter van Vollenhoven startte in 1977 als voorzitter van de Raad voor de Verkeersveiligheid en was na een lange strijd voor echte onafhankelijke onderzoeken van 2005 tot 2011 voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Sinds 2005 is hij hoogleraar risicomanagement aan de Universiteit Twente. Oproep van een waakhond heeft hij geschreven als voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid.


In het nieuws

Inschrijven voor onze Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven voor alles rondom PRIMO & ontwikkelingen op het gebied van Risico Management? Schrijf dan in voor onze Nieuwsbrief.

© All rights reserved.
PRIMO.

Informatie voor leden

Volg ons