Ons feilbare denken op het werk

Betere beslissingen en minder denkfouten

Chantal van der Leest* | 2018 | Uitgeverij Business Contact

In ‘Ons feilbare denken op het werk’ zet wetenschapsjournalist en neuropsycholoog Chantal van der Leest aan de hand van herkenbare situaties de meest voorkomende denk- en inschattingsfouten op het werk op een rij en maakt de vertaalslag van de wetenschap naar de praktijk. Dankzij onderzoekers als Daniel Kahneman, Richard Thaler en anderen is inmiddels veel bekend over hoe mensen redeneren en keuzes maken.

We blijken vaak minder rationeel te handelen dan we denken, zelfs bij grote beslissingen met vergaande consequenties. Dankzij de uitleg en praktische adviezen van Van der Leest kun je vooroordelen (van jezelf en van anderen) herkennen en omzeilen, de relevante argumenten tegen elkaar afwegen en goed gefundeerde besluiten nemen.

Van der Leest:

“Ik schrijf dit boek dan ook om meerdere redenen. Ten eerste is het een snelle introductie in de psychologie van onze beslissingen, een beginsel gedragseconomie en een kennismaking met het belangrijkste onderzoek in dit veld. Basiskennis voor iedereen die geïnteresseerd is in menselijk gedrag en in de wijze waarop we beslissingen nemen…

… Daarnaast heeft Kahnemans werk me ook doen inzien dat we domme pech en geluk maar al te vaak over het hoofd zien. Onze hersenen herkauwen informatie net zo lang tot er een coherent verhaal uit komt rollen, maar het leven laat zich helemaal niet zo makkelijk plooien. Het is een aaneenschakeling van toevalligheden met allerlei onzekere factoren die we vaak niet eens kennen. a + b is de ene keer c, maar kan de andere keer ook zomaar d of e zijn. Er is geen stappenplan dat garandeert dat al onze plannen slagen, dat we een glansrijke carrière krijgen of dat onze onderneming bij de top gaat horen.”

*Chantal van der Leest studeerde neuropsychologie en volgde opleidingen in journalistiek en gedragscommunicatie. Als wetenschapsjournalist maakt ze wetenschappelijke informatie toegankelijk voor een breed publiek. Ze publiceert onder meer in Psychologie Magazine.


In het nieuws

Inschrijven voor onze Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven voor alles rondom PRIMO & ontwikkelingen op het gebied van Risico Management? Schrijf dan in voor onze Nieuwsbrief.

© All rights reserved.
PRIMO.

Informatie voor leden

Volg ons