No Risk, No Fun

No Risk, No Fun: Risico’s nemen met gezond verstand

Auteurs: Robert ’t Hart en René Pennings.

Het zijn onzekere tijden, en de angst voor weer een crisis of een onverwachte tegenvaller lijkt steeds groter te worden. Als ondernemer of bestuurder is de verleiding groot om je toevlucht te zoeken in een waterdicht risicomanagementsysteem. Het voelt veilig en gemakkelijk om met extra regels en protocollen zo veel mogelijk risico’s af te dekken. Dat kan echter leiden tot een schijnveiligheid die onnodig kansen verkleint, handelingsvrijheid beperkt, en het resultaat van besturen of ondernemen negatief beïnvloeden.

Risicomanagement staat dan op gespannen voet met gezond verstand. Het boek “No Risk No Fun” laat zien hoe risicomanagement en gezond verstand elkaar kunnen versterken, en hoe je de balans kan vinden tussen het beheersen van risico’s en beheerst risico’s durven nemen.

Dit boek is geen droge samenvatting van methodieken of werkwijzen, en geeft geen ellenlange checklists over bestaande risico’s. Wat het je wel biedt is inzicht, overzicht en sturingsmiddelen die je direct kunt toepassen in de praktijk. In vijf delen of clusters, vol sprekende voorbeelden uit sport, bedrijfsleven en openbaar bestuur, laten de auteurs van “No Risk No Fun zien” hoe ‘gezond verstand’-risicomanagement er in praktijk uitziet. Het eerste cluster behandelt risicohouding, strategische risico’s en hoe je met gezond verstand kansen kunt pakken en bedreigingen weerstaan. Het tweede cluster beschrijft hoe dat gezonde verstand keer op keer wordt beproefd. In het derde cluster komt de organisatie van risicomanagement aan bod. Wat doet een risicomanager eigenlijk en wat is een high reliability organization? Het vierde cluster laat zien hoe je met gezond verstand risico’s kunt kwantificeren. Het laatste cluster leert je hoe je risicogestuurd en met gezond verstand de juiste beslissingen kan nemen.

“No Risk No Fun” is niet alleen een praktisch handboek voor ondernemers en bestuurders, maar voor alle professionals die meebeslissen over de koers van hun organisatie.

Robert ’t Hart is docent Risicomanagement aan Universiteit Twente en Directeur bij Naris, een specialist op het gebied van Governance, Risk & Compliance software. Hij blogt over risicomanagement en geeft trainingen bij de Naris Risk Academy. René Pennings is adviseur bij het Hoogheemraadschap van Rijnland.


In het nieuws

Inschrijven voor onze Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven voor alles rondom PRIMO & ontwikkelingen op het gebied van Risico Management? Schrijf dan in voor onze Nieuwsbrief.

© All rights reserved.
PRIMO.

Informatie voor leden

Volg ons