Nieuwe Governance aan de Horizon

Chris Juta, Risk & Compliance.

Chris Juta heeft het in zijn artikel op ons platform over wie bestuurders zijn, niet over wat ze waarneembaar doen. Wel over houding, gedrag en denken, verantwoordelijkheid, moreel kompas en realiteitszin. En zoveel meer, want de wereld waar we dan ingaan is de wereld van het bewustzijn en het welzijn van mensen. Ja, dan speelt ook ego en ziel een rol en alle psychische ‘toestanden’ die je van buiten niet ziet. Van bestuurders in het bijzonder, maar het geldt natuurlijk voor elk individu. Ineens kijken we naar het verschijnsel mens. Per definitie gaat het dan over welzijn van mens én systeem: hoe de mens als deel van een sociaal systeem zelfbewust is van wie hij is en hoe hij zich voelt. Dat is geen mechanica. Dat is niet iets dat je ‘bestuurt’ zoals je een auto bestuurt. Dan heb je nieuw systemisch denken en meten nodig. Dán heb je het over ‘Nieuwe Governance’.”””

“Ik dank de mensen die gereageerd hebben op mijn vorige artikel. Ik dank Chris Huiberts, Bakir Lashkari en in het bijzonder Leen Pape. Leen heeft zo gelijk. Aan het einde van deze reactie adresseer ik zijn laatste opmerking: “Ik weet nog niet of hetgeen je zegt zo simpel is als je het doet voorkomen maar ik geef het graag het voordeel van de twijfel. Benieuwd naar je verhaal.”

Alles dat we waarnemen van wat gebeurt in organisaties en hun besturen, is het topje van de ijsberg. Dat topje van die ijsberg is de neerslag van houding, gedrag en denken dat zich onzichtbaar voor oppervlakkige waarneming ontwikkelt. Dat topje van die ijsberg is wat je mensen ziet doen. Je ziet handelingen en gevolgen van die handelingen, zonder enig idee hoe die handelingen veroorzaakt zijn. Je hebt alleen ‘feiten’ in beeld, die de resultaat zijn van hoe je waarneemt.” >>


In het nieuws

Europese online cursus

Een kader voor kwaliteits- en risicobeheer voor organisaties in de publieke sector September 16th…

Taakverdeling bestuur afgerond

Taakverdeling bestuur afgerond. Nog wel op zoek naar jong bestuurlijk talent Voorzitter Jan-Paul …

Internal auditors in crisistijd

Internal auditors in crisistijd: ‘We moeten niet te lang in een adviesrol blijven zitten’ Peter …

‘Je moet erbovenop zitten om de controle te houden’

Jop de Vrieze De eerste golf: Hoe het vertrouwen in het beleid afbrokkelde. De Nederlandse aanpak…
Geschreven door
Redactie
5 juli 2018

Populaire artikelen

Europese online cursus

Een kader voor kwaliteits- en risicobeheer voor organisaties in de publieke sector September 16th…

Jack Kruf lezing 2020

Centraal thema in de afscheidslezing door jack Kruf van PRIMO Nederland was ‘Wat hebben wij gelee…
Nu inschrijvenNu inschrijven

Word lid van PRIMO

Inschrijven voor onze Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven voor alles rondom PRIMO & ontwikkelingen op het gebied van Risico Management? Schrijf dan in voor onze Nieuwsbrief.

© All rights reserved.
PRIMO.

Informatie voor leden

Volg ons