Bron: accountant.nl
Het beloningsbeleid is de belangrijkste oorzaak van de kredietcrisis. Dat concludeert KPMG op basis van internationaal onderzoek onder bestuurders van vijfhonderd banken. Ruim de helft van de ondervraagden gaf topbeloningen de schuld. Daarnaast is er bij de banken te weinig aandacht voor risicomanagement.
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat bijna 75 procent van de banken vindt dat de kredietcrisis bewijst dat bankensector strengere regelgeving nodig heeft. Toch vindt slechts 36 procent dat de regelgever zich meer moet inspannen om de sector te compenseren.
“Met een crisis van een dergelijke aard is het duidelijk dat er nooit één oorzaak in het spel is”, constateert Rob Fijneman, partner bij KPMG en verantwoordelijk voor de Governance dienstverlening van KPMG Advisory. “Een aantal krachten is van grote invloed geweest. Uitdagingen om bepaalde risico’s te nemen bijvoorbeeld, maar ook de tekortkomingen in de risicosystemen van de banken. Daarom zal regelgeving alleen geen oplossing bieden.”
Volgens Fijneman zal het nog lang duren voordat banken hun risicosystemen in orde hebben, ook al zijn ze daar druk mee bezig. Zij zien risicomanagement niet als een vitaal onderdeel van de strategie, maar vooral als een ondersteunende functie. Bijna de helft van de ondervraagden vindt dat bankbestuurders te weinig verstand heeft van risicomanagement.
“Banken moeten een risicocultuur realiseren en daarbij soft controls inbouwen. Bij iedere commerciële beslissing die de bank neemt, hoort een risico afweging plaats te vinden. Veel banken hebben programma’s voor risicomanagement geïnitieerd, maar uit het onderzoek blijkt dat het schort aan de uitvoering hiervan.”
Op de hoogte blijven voor alles rondom PRIMO & ontwikkelingen op het gebied van Risico Management? Schrijf dan in voor onze Nieuwsbrief.