Gaat COSO ERM 2017 het verschil maken?

Door Marinus de Pooter voor ‘We are finance’.

Sinds de invoering van het COSO Enterprise Risk Management Framework in 2004 is er veel veranderd in het landschap van organisaties en risicomanagement. Onlangs is een herziene versie uitgebracht. Het nieuwe model legt duidelijker de verbinding met de strategie van de organisatie en met prestatiemanagement. Bovendien is er meer oog voor de invloed van leiderschap en cultuur. Gaat dit nieuwe model het verschil maken?

Marinus de Pooter vindt de aanpassingen een welkome vernieuwing in een ‘VUCA’-wereld (Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous). “Opvallend is dat de definitie nu niet meer gaat over een ‘process’, maar over ‘the culture, capabilities, and practices’. En het model zelf ziet er dynamischer uit dan de bekende kubus”, aldus De Pooter. Hij geeft aan dat ook is gepoogd om de relatie met prestatiemanagement duidelijker te leggen. De component die gaat over het identificeren, analyseren en adresseren van risico’s heet nu ‘Performance’.

Download artikel


In het nieuws

Inschrijven voor onze Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven voor alles rondom PRIMO & ontwikkelingen op het gebied van Risico Management? Schrijf dan in voor onze Nieuwsbrief.

© All rights reserved.
PRIMO.

Informatie voor leden

Volg ons