De Zandmotor: Werken aan onze Veiligheid

De Zandmotor is een project binnen het programma NatureCoast. Het is een kunstmatig hoekvorming schiereiland dat zich één kilometer in zee uitstrekt. Het is twee kilometer lang en grenst aan de bestaande kustlijn nabij Ter Heijde, Zuid-Holland. Het is in 2011 gecreëerd op initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de provincie Zuid-Holland.

Natuurlijke processen zouden zo’n 21 miljoen kubieke meter (een kubus zand van 275 in breedte, lengte en hoogte)  zand moeten verspreiden, dat de komende jaren nodig is voor de kustlijn van Delfland. Op deze wijze zou de Zandmotor moeten bijdragen aan het op orde houden van de verdediging van de kustlijn, terwijl tegelijkertijd nieuwe kansen voor natuurlijke ontwikkeling en recreatie worden geschapen.

Als de Zandmotor werkt, zoals wordt verwacht, dan is aanvulling van de duinen met zand de komende twintig jaar niet nodig. De natuur doet dan haar werk. Het past in het hele onderzoeksprogramma dat in Nederland is opgestart en raakt aan de doelen van het Deltaprogramma met betrekking tot onze waterveiligheid. Publiek risicomanagement pur sang. Een bijzonder project, waarbij Nederlandse kennis zich over de hele wereld zal verspreiden.

 


In het nieuws

Inschrijven voor onze Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven voor alles rondom PRIMO & ontwikkelingen op het gebied van Risico Management? Schrijf dan in voor onze Nieuwsbrief.

© All rights reserved.
PRIMO.

Informatie voor leden

Volg ons