De risicomanager van de toekomst

Door Edwin Beumer.

Op 20 juni 2017 was het Compliance & Risk congres in de jaarbeurs in Utrecht. Met als thema “Permanent Change and Disruption”. Een interessant thema over de continu stroom van veranderingen waar we iedere dag mee te maken hebben, dit aan de hand van de pittige stelling: ” De hedendaagse risicomanager gaat nog (teveel) uit van een maakbare en voorspelbare wereld, hierdoor is hij onvoldoende geschikt om de functie van risicomanager te bekleden.”

Op basis van deze stelling kwam onder andere naar voren dat organisaties steeds meer te maken krijgen met risico’s die van buiten de organisatie komen of die van strategische aard zijn. Innovaties als Blockchain, Fintech en Insurtech zorgen voor nieuwe uitdagingen om de continuïteit van de organisaties te waarborgen en je werkzaamheden hierop aan te passen.

De toegevoegde waarde van een afvinklijst of een handboek geeft onvoldoende beeld om tot de juiste acties te komen die door betrokkenen voldoende worden (h)erkent. Betrek je omgeving, zowel intern als extern en kijk integraal naar vraagstukken om je ambities en doelstellingen waar te maken. Waarbij de opmerking “everyone is a risk manager” een treffende was.

De risicomanager van de (nabije) toekomst zal er één zijn die de buitenwereld naar binnen haalt en één die veel meer de facilitator en educator is van het risicomanagement proces om zo te ondersteunen bij het voorbereiden van het besluitvormingsproces. Een verandermanager die een balans weet te vinden tussen risico’s beheersen en het bewust nemen van risico’s om doelstellingen te realiseren. Waarbij communicatie, transparantie en awareness een belangrijke rol spelen.

Kortom, hoe kunnen organisaties omgaan met de veranderingen en de disruptors en hoe pakken we de kansen die deze veranderingen ons brengen? En welke rol is hier weggelegd voor de risicomanager.

RISKID kijkt terug op een geslaagde dag onder vakkundige leiding van Jort Kelder en een mooie bijdrage van Joris Luyendijk naar aanleiding van zijn boek “Dit kan niet waar zijn”. >>


In het nieuws

Inschrijven voor onze Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven voor alles rondom PRIMO & ontwikkelingen op het gebied van Risico Management? Schrijf dan in voor onze Nieuwsbrief.

© All rights reserved.
PRIMO.

Informatie voor leden

Volg ons