De kracht van taal

R. Geerts & J. Heitink

Slogans vertekenen de werkelijkheid van veiligheid en risico’s

Om veiligheid in de chemische industrie op een nog hoger plan te brengen is innovatie nodig aldus de betrokken partijen. Volgens ons moet die innovatie niet zozeer uit het technische maar uit het sociale domein voortkomen. In het hedendaagse taalgebruik is een verandering van het bestaande al snel bestempeld als innovatief. Alles wat maatschappelijk ook maar van enige betekenis kan zijn wordt uitgedragen via de veelzijdige communicatief verknoopte netwerken van onze tijd. Dat uitdragen gebeurt door taal die overvoert wordt met superlatieven, hyperbolen en waar mogelijk het gebruik van de overtref-fende trap. Het gewone wordt bijzonder. Het bijzondere wordt uniek. Het unieke wordt ultiem. 

Ook de vaktaal van veiligheids- en risicomanagers blijkt zich niet te onttrekken aan deze communicatieve dynamiek van overtrokken taalgebruik. Waarom zijn woord en daad zo ver van elkaar verwijderd geraakt? 

Lees meer


In het nieuws

Inschrijven voor onze Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven voor alles rondom PRIMO & ontwikkelingen op het gebied van Risico Management? Schrijf dan in voor onze Nieuwsbrief.

© All rights reserved.
PRIMO.

Informatie voor leden

Volg ons