Congres ‘Nieuwe perspectieven in crisismanagement’

Wat kunnen we leren van het buitenland?

Zeist, donderdag 22 november 2018

Naast rampen wordt de wereld en dus ook Europa steeds meer geconfronteerd met complexe crisissituaties. Recente voorbeelden daarvan zijn terreuraanslagen, kredietcrisis, vluchtelingencrisis, cybercrime, zoonotische infectieziekten en uitval van essentiële nutsvoorzieningen. In Nederland worden rampenbestrijding en crisisbeheersing in een adem genoemd terwijl dit toch duidelijk verschillende begrippen zijn. Rampenbestrijding is geprotocolleerd, beperkt zich veelal tot de traditionele hulpdiensten en wordt bottom-up opgeschaald. Crisisbeheersing is veel complexer, sluimerend van karakter, vergt handelen naar bevind van zaken, kent meer publiek-private samenwerking en heeft meer bestuurlijke focus.

De rampenbestrijding in Nederland is goed op orde. De aanpak van crisisbeheersing valt te verbeteren zo blijkt uit diverse onderzoeksrapporten. Interessant is het daarbij te kijken naar de lessen die we kunnen leren vanuit de praktijk en internationale crisissituaties en hoe die toepasbaar zijn op de Nederlandse situatie.

PRIMO beveelt dit congres aan vanwege de complete en strategische benadering van crisismanagement. Het is een cruciale exponent van publiek risicomanagement. De kennisdeling is eminent en ter zake.

Organisatie
Rond dit thema organiseren DIEM (Daily Impact Emergency Management; zie www.diem.nu) en SVDC (adviesbureau in crisisbeheersing en integrale veiligheid) een congres bij Hotel Restaurant Oud London te Zeist. Hiernaast leest u het volledige programma, hier in pdf.