Boekbespreking Martin van Staveren: ‘Iedereen risicoleider’

 

Frank Havik bespreekt het boek  ‘Iedereen risicoleider – waarde realiseren én behouden in een onzekere wereld’. Dat doet hij samen met auteur Martin van Staveren.

Dr. Ir. Martin van Staveren MBA is als auteur, docent en adviseur risicomanagement een vaste waarde binnen het vakgebied. Na zijn promotie in 2009, midden in de financiële crisis, startte hij het risicobureau VSRM. Dit onder het motto practice what you preach. Hij richt zich op het ontwikkelen van vernieuwend risicomanagement via risicosturing en risicoleiderschap in organisaties, in tal van sectoren.

Sinds 2013 is hij kerndocent aan de executive masteropleidingen Risicomanagement en Public Management, Universiteit Twente. Tevens geeft hij masterclasses op onder meer Nyenrode Business Universiteit en Hogeschool Avans+

Lees verder

Iedereen risicoleider – boekbespreking

 

Frank Havik bespreekt het boek  ‘Iedereen risicoleider – waarde realiseren én behouden in een onzekere wereld’. Dat doet hij samen met auteur Martin van Staveren.

Dr. Ir. Martin van Staveren MBA is als auteur, docent en adviseur risicomanagement een vaste waarde binnen het vakgebied. Na zijn promotie in 2009, midden in de financiële crisis, startte hij het risicobureau VSRM. Dit onder het motto practice what you preach. Hij richt zich op het ontwikkelen van vernieuwend risicomanagement via risicosturing en risicoleiderschap in organisaties, in tal van sectoren.

Sinds 2013 is hij kerndocent aan de executive masteropleidingen Risicomanagement en Public Management, Universiteit Twente. Tevens geeft hij masterclasses op onder meer Nyenrode Business Universiteit en Hogeschool Avans+

Lees verder

Eric Frank en Jack Kruf over 25 jaar risicomanagement

Interview op BNG Bank website met Eric Frank en Jack Kruf over 25 jaar risicomanagement

Op de website van de BNG Bank is op 5 november een interview met oud PRIMO Nederland directeuren Eric Frank en Jack Kruf verschenen. Aanleiding voor het interview is de publicatie eerder dit jaar van het e-book ‘Publiek Risico: Essays’, over de ontwikkeling van publiek risicomanagement in de afgelopen 25 jaar. Deze bloemlezing representeert de zoektocht naar meer kwaliteit van bestuur en management in ruim twee decennia, vanuit het perspectief van de samenstellers.

In het interview gaan Eric Frank en Jack Kruf in op de achtergronden van het boek. Beiden benadrukken dat de auteurs van de essays het eigenlijke werk hebben gedaan. Het interview is te lezen op de website van de BNG Bank. Klik hier voor het e-book ‘Publiek Risico: Essays’ 

Rob van Es: ‘Integriteit is verworden tot risicomanagement’

Ronald Buitenhuis

Verschuil je je achter codes en compliance regels of laat je je morele gevoel, je integriteit ook meespelen in de beslissingen die je neemt? Professionals zouden zich zowel door de systematische bovenstroom met regels áls de emotionele onderstroom moeten laten leiden. ‘Maar we verschuilen ons steeds vaker achter rationele integriteit; de regeltjes’, stelt Rob van Es in zijn nieuwe boek Emotionele Integriteit. Lees meer

Van Es: ‘Want we hebben een begrip dat 2000 jaar oud is –integriteit- de laatste 25 jaar vermanaged. We zijn integriteit achter codes en compliance gaan verstoppen. De code zegt het: dus mag het. Integriteit is zo feitelijk risicomanagement geworden, terwijl je het vaak bij beslissingen over hele menselijke emoties hebt en lang niet altijd over meetbare grootheden.’

In tijden van besmetting

Paolo Giordano

Een urgent, elegant en uiteindelijk hoopvol essay van de auteur van De eenzaamheid van de priemgetallen en over het virus dat ons allen in zijn greep houdt.

De corona-epidemie dreigt de grootste gezondheidsdreiging van onze tijd te worden. Het legt de verschillende niveaus bloot waarop wij tegenwoordig met elkaar verbonden zijn – het maakt niet uit wie of waar we zijn, wat we nu meemaken gaat voorbij aan landsgrenzen, identiteiten en culturen.

De verspreiding van het virus maakt ondubbelzinnig duidelijk hoezeer onze wereld geglobaliseerd is. De epidemie moedigt ons aan de wereldbevolking als één grote samenleving te zien en dwingt ons om in te zien dat individuele keuzes gevolgen hebben voor iedereen. De samenleving waar we ons nu mee bezig moeten houden, is de gehele mensheid.

De wereldwijde bestsellerauteur Paolo Giordano schreef vanuit zijn wetenschappelijke achtergrond met In tijden van besmetting een glashelder, indringend en belangwekkend betoog. Lees meer

 

Een reflectie op de werkwijze van Groene Cirkels

Martijn van der Steen, Myrthe van Delden, Jorren Scherpenisse en Jorgen Schram

In dit essay brengen we de werkwijze van Groene Cirkels in beeld. De afgelopen tijd zijn er binnen Groene Cirkels waardevolle lessen opgedaan voor het realiseren van duurzaamheid in samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en wetenschap. Daarnaast reflecteren we op de sturingslogica die in Groene Cirkels is ontwikkeld, over de manier waarop duurzaamheidsopgaven gerealiseerd worden en de processen en type uitkomsten die daarbij horen.

Groene Cirkels is een vorm van innovatie waarin bedrijfsbelangen en verduurzaming samen gaan. Dat gebeurt langs een weg die elk van de betrokken partijen voor hen essentiële baten oplevert en die geen van hen alleen kan realiseren. Partijen zoeken naar een gemeenschappelijke droom waarin ze hun eigen strategische ambities kunnen realiseren als ze er samen aan werken. Zo ontstaan door strategische samenwerking unieke kansen voor radicale verduurzaming. Partijen verduurzamen en innoveren vanuit hun strategische kerndoelen, wat verduurzaming tot een zichzelf versterkend en ‘self-propelling’ proces maakt.

Deze praktijk van zelfgestuurde en radicale verduurzaming vanuit private en maatschappelijke partijen staat in schril contrast met de in de afgelopen periode vaak afgesloten ‘akkoorden’ die vaak tot beperkte snelheid en diepgang van de verduurzaming leiden. Partijen doen dan vaak mee vanuit de randen, voelen een beperkte motivatie om tot de kern van hun processen te komen, en gebruiken het akkoord soms/vaak om verduurzaming te verzachten of te vertragen. Groene Cirkels is daarom een interessante vorm om breder in te zetten en zo de verduurzaming te versnellen. Lees meer

Handboek voor Strategisch Crisismanagement

Arjen Boin & Werner Overdijk | The Crisis University Press

Het Handboek voor Strategisch Crisismanagement legt uit wat strategisch crisismanagement inhoudt, wat van bestuurders en managers wordt verwacht tijdens een crisis, en hoe zij het best worden ondersteund. Het biedt een stappenplan voor crisispreparatie en respons. Het bevat handige suggesties (en checklists) voor de ondersteuners van het strategisch niveau.
“Crises komen onverwacht, zijn moeilijk te beheersen en kunnen grote schade veroorzaken. Een goede voorbereiding op dergelijke verstoringen is daarom noodzakelijk. Een goede voorbereiding begint met het in beeld brengen van kwetsbaarheden en het actief op zoek gaan naar mogelijke verstoringen. Naast operationele plannen is er aandacht voor het strategisch niveau. Strategische besluitvormingsgroepen moeten worden voorbereid op hun rol. Support teams moeten worden getraind zodat zij het strategische crisisteam van de juiste informatie en adviezen kunnen voorzien.

De principes van effectief crisismanagement komen ook in “het gewone” van pas. Het besef dat kleine incidenten of missers grote gevolgen kunnen hebben, maakt deze organisaties alert. Een crisis legt kwetsbaarheden bloot en maakt noodzakelijke veranderingen mogelijk.” (citaat van Crisisplan)

Psychology of Risk Taking Behavior

Herman-Peter Steens*

Auteur van het boek is Rüdiger M. Trimpop. Het onderwerp – hoe de psychologie van het gedrag van het nemen van risico’s in elkaar zit – wordt opgesplitst in vragen. Zij betreffen research implicaties van een motivatie voor risico’s.

Is er een persoonlijkheidsfactor bij het nemen van risico’s?
De sample van personen bestond niet uit professionele risico nemers (soldaten, brandweer, politie, civiele bescherming,, stuntmannen, race car rijders,…) maar vooral uit jonge blanke mannen en universiteitsstudenten van een medium-sized Canadese stad.

Bewijs voor een algemeen risico nemende persoonlijkheidstrek, hoewel statistisch significant, was niet zo sterk als sommige theorieën voorspelden. Dit kan liggen aan het sample, maar de meeste theorieën hadden vergelijkbare samples, zodat de bevindingen eerder twijfel doen rijzen over het niveau van invloed die persoonlijkheidstrekken hebben op het nemen van risico’s.

De conclusie is dat risicofactoren van persoonlijkheidskenmerken een significante rol spelen bij het gedrag van het nemen van risico’s, maar dat hun rol minder belangrijk is dan die van situationele factoren. De resultaten hebben belangrijke implicaties voor onderzoek over risico nemen, en voor veiligheidsmaatregelen (bijv. taak-specifieke selectie en de training van risico nemers). Lees meer

* Crisis manager CCVO Department of Chancellary and Public Governance, Flemish Government; project officer BCM.

 

Trust in Regulatory Regimes

Frédérique Six and Koen Verhoest

Within political and administrative sciences generally, trust as a concept is contested, especially in the field of regulatory governance. This groundbreaking book is the first to systematically explore the role and dynamics of trust within regulatory regimes. Lees meer

Vijf jaar lokaal sociaal domein

Vijf jaar lokaal sociaal domein: Veel gedaan, te weinig bereikt

Jasper Loots en Piet-Hein Peeters voerden voor ‘Vijf jaar lokaal sociaal domein’ goede gesprekken met Janny Bakker-Klein, Marcel Boogers, Erik Dannenberg, Jan-Kees Helderman, Pieter Hilhorst, Albert Jan Kruiter, Jos van der Lans, Gerber van Nijendaal, Bianca den Outer, Tim H.G. Robbe, Evelien Tonkens, Niels Uenk en Tom van Yperen.

1 januari 2015 was de start van de grootste verbouwing van de verzorgingsstaat sinds het ontstaan ervan. Gemeenten werden verantwoordelijk voor de inrichting van zorg en welzijn. De overdracht van taken, geld en verantwoordelijkheden van Rijk naar gemeenten ging gepaard met grote verwachtingen: maatwerk, integraal, nabij, preventie, burgerkracht, goedkoper.

In ‘Vijf jaar lokaal sociaal domein’ kijken dertien gezaghebbende deskundigen terug en vooruit. Hebben gemeenten de verwachtingen waar gemaakt? Is er ook gedecentraliseerd van overheid naar inwoners? En hoe verder nu de financiële situatie van zoveel gemeenten zo penibel is? Dit boek biedt inzicht in de actuele ontwikkeling van het lokaal sociaal domein.

Inschrijven voor onze Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven voor alles rondom PRIMO & ontwikkelingen op het gebied van Risico Management? Schrijf dan in voor onze Nieuwsbrief.

© All rights reserved.
PRIMO.

Informatie voor leden

Volg ons