PRIMO Risk Management Award 2019

PRIMO Risk Management Award 2019 uitgereikt aan Paul Hofstra

Het bestuur van PRIMO Nederland en PRIMO Europe heeft de PRIMO Risk Management Award 2019 toegekend aan Paul Hofstra voor zijn moed en leiderschap op het grensvlak van publieke waarde, publiek risico en bestuurskracht.

De toekenning is gebaseerd op enerzijds zijn volwassen rol als bestuurder en directeur van de Rekenkamer Rotterdam en zijn professionele bijdragen in de precieze en essentiële toepassing van de beginselen van het vak risicomanagement, onder meer verwoord in de rapporten warmte zonder leiding en publieke waarde in de knel.

Hieronder de uitreiking door bestuurslid Saskia Wiersma van PRIMO Nederland en PRIMO Europe op 18 september 2020 bij rekenkamer Rotterdam.

Hieronder de complete tekst met overwegingen van de besturen van PRIMO Europe en PRIMO Nederland.

Laudatio

“Het bestuur van PRIMO Nederland en PRIMO Europe heeft de PRIMO Risk Management Award 2019 toegekend aan Paul Hofstra voor zijn moed en leiderschap op het grensvlak van publieke waarde, publiek risico en bestuurskracht. De toekenning is gebaseerd op enerzijds zijn volwassen rol als directeur van de Rekenkamer Rotterdam en zijn professionele bijdragen in de precieze en essentiële toepassing van de beginselen van het vak risicomanagement, onder meer verwoord in de rapporten warmte zonder leiding en publieke waarde in de knel.

Bij de Rekenkamer Rotterdam is zijn inzet onmiskenbaar in het voeren en het bevorderen van een constructieve dialoog met betrekking tot de goede besturing van de stad Rotterdam. Daarbij heeft Paul – met zijn brede kennis van de materie en zijn gedegen aanpak van onderzoeken en presentaties – ervoor gezorgd dat zijn rekenkamer als gezaghebbend wordt beschouwd.

De feiten die hij opspoort en analyseert zijn als gewogen, zorgvuldig en betrouwbaar aan te merken. Het feit dat hij zich met zijn collega’s van Rekenkamer Metropool Amsterdam, Rekenkamer Den Haag, Randstedelijke Rekenkamer en Rekenkamer Utrecht heeft ingezet voor het kwaliteitshandvest G4+ heeft de aanpak in het hele proces van weging en rapportage gefundeerd, open en transparant gemaakt. Dit dient in de ogen van het bestuur van PRIMO het vertrouwen van burger en samenleving in de overheid in hoge mate. Paul draagt bij aan een rekenkamer die kan worden beschouwd als een groot goed binnen het openbaar bestuur.

De genoemde rapporten warmte zonder leiding en publieke waarde in de knel blinken naar het oordeel van het bestuur uit in een hun gedegen en feitelijke analyse hoe risicomanagement is en zou moeten worden toegepast als integraal onderdeel van goed bestuur. Daarbij vindt zij ijzersterk de analyse van hoe burgers, bedrijven, politici, bestuurders, managers en medewerkers in het geheel van voorliggende opdrachten acteren en zouden moeten acteren. Paul maakt als eindverantwoordelijke voor deze rapporten duidelijk dat het vak risicomanagement zowel corporate als publiek essentieel is, van grote waarde voor echt resultaat (geen woorden maar daden) en dat het management van risico’s geen fremdkörper is in het geheel van publieke besturing, maar logisch en resultaat-bevorderend, mits – en dat maakt hij duidelijk – goed toegepast en gedaan wordt zoals afgesproken. Daarmee verbindt Paul risicomanagement, de principes van goed openbaar bestuur met de grondbeginselen van kwaliteitsmanagement.

De lessen die uit genoemde rapporten – alle op relevante en actuele dossiers op het snijvlak van innovatie, projecten en beheer- kunnen worden getrokken, vormen naar het oordeel van het bestuur van PRIMO onmiskenbaar de basis voor verdere doorontwikkeling van het vak. Sinds de publicatie van genoemde rapporten zijn zij onderdeel geworden van het onderwijsprogramma Kaleidoscope van PRIMO, waarbij niet alleen de analyses en conclusies op tafel komen, maar ook waarbij op basis van design denken en scenarioanalyses verbeterplannen kunnen worden ontwikkeld. De adviezen van Paul, bieden handvatten voor verbetering. En dat is een groot goed.

In meer algemene zin denkt het bestuur dan ook, dat het werk van Paul onmiskenbaar als elementair te duiden is voor de doorontwikkeling van het vak risicomanagement in het publieke domein. Niet in de laatste plaats door de moed waarmee hij zaken durft te benoemen en te duiden. Moed is niet te onderschatten in dit vak, omdat juist dit aspect in de vele wetenschappelijke onderzoeken van onder meer Paul Slovic, Daniel Kahneman en Amos Tversky naar voren komt als een kernpunt. Voor goed risicomanagement is moed nodig, veel moed: moed om je te durven uit te spreken, moed om te delen wat je ziet of moed om te zeggen waar het op staat.  Moed staat aan de basis van signaleren, adresseren en mitigeren van risico’s. Paul heeft moed. Paul is een moedig mens en schroomt niet de heersende macht te duiden wat hij ziet, zonder schroom of verwijt, en op een wijze die bij velen respect afdwingt.

Paul verbindt daarom op een unieke wijze risicomanagement als vak, filosofie en benadering met het denkmodel van good public governance. Met zijn scherpe blik over projecten en plannen weet hij als geen ander, dat majeure politiek-bestuurlijke en maatschappelijke vraagstukken deze verbinding nodig hebben, willen zij effectief zijn. Paul heeft deze verbinding met succes gelegd in de uitoefening van zijn vak en de levering van zijn rapporten. Stuk voor stuk vakwerkjes.

Paul heeft hij in de ogen van het bestuur van PRIMO fundamenteel bijgedragen aan de erkenning van het belang dat besturing en management van publieke waarden gebaat is bij een open houding voor externe trends en ontwikkelingen, bij inzicht hoe deze zich als kansen en bedreigingen kunnen openbaren, bij een goed zicht op de eigen sterkten en zwakten van mensen en organisaties, bij het onderstrepen dat risicomanagement onontbeerlijk is voor succes en vooral bij het willen en kunnen denken in scenario’s en oplossingen.

Paul stelt de publieke waarde – zijnde waarde waarvoor raad, college en management zich namens burgers en samenleving inspannen – centraal in zijn benadering en duidt in zijn rapporten helder waar en waardoor schade is ontstaan en waar de publieke waarde in de knel komt. De benadering van Paul in deze is consequent, systematisch en authentiek. Het lijkt het bestuur toe dat deze grondhouding te duiden is als een vorm van publiek rentmeesterschap. Het lijkt opgeslagen in zijn genen, verankerd in zijn DNA.

PRIMO is er statutair van overtuigd dat deze houding van publiek rentmeesterschap leidt tot verrijking, stabiliteit, succes, veiligheid en geborgenheid in het publieke domein van stad, dorp, wijk en straat. Betrouwbaarheid is in de ogen van Paul de basis van elk effectief bestuur en management. Een zuivere gedachte van een bijzonder mens.

Met trots kennen wij de PRIMO Risk Management Award 2019 toe aan Paul Hofstra.”

Bestuur PRIMO Nederland

Jan Paul Woudstra, voorzitter

Board PRIMO Europe

Wouter Slob, President

Rebecca Dalli Gonzi, Secretary General

‘Boom Bust Boom’

Terry Jones & Theo Kocken | 2014

Wat krijg je als je een hoogleraar risicomanagement een film laat maken samen met Monty Python-lid Terry Jones over financiële crises? De zeer leerzame, begrijpelijke en komische documentaire Boom Bust Boom.

In ‘Boom Bust Boom’ vertellen o.a. Nobelprijswinnende economen Robbert Shiller, Paul Krugman en Daniel Kahneman waarom economische crashes blijven gebeuren en welke rol het economieonderwijs kan spelen om deze in de toekomst te voorkomen. Zware kost? Niet als je het samenvoegt met de animaties, poppenspel en Monty Python-achtige humor.

Mensen zijn niet rationeel, soms zelfs collectief irrationeel. Dat leidt tot euforie in de markt, tot instabiliteit  en uiteindelijk tot een bust stelt Theo Kocken, directeur Cardano en hoogleraar risk management VU. Hyman Minsky noemt dit endogene instabiliteit en de economische wetenschap moet hier anders mee om leren gaan om de bust minder diep te maken.

De documentaire Boom Bust Boom legt de relatie uit tussen enerzijds de economische crises en anderzijds de rol van menselijk gedrag in euforische tijden ten aanzien van schulden maken welke tot een explosieve cocktail leidt.

Gemeente Rotterdam wint RISNET Challenge 2018

Prijswinnaar Edwin Smits van de gemeente Rotterdam.

In een strijd met VolkerWessels en Twynstra Gudde wist Edwin Smits van de Gemeente Rotterdam het beste perspectief te schetsen op het risicomanagement van de toekomst.

Hoe ziet risicomanagement 3.0 er in de bouw- en vastgoedsector over tien jaar uit? Dat was de inzet van de prijsvraag die RISNET deze herfst samen met partner Bouwgenootschap organiseerde.

Het waren Arnold van Kampen, voorzitter van het kennisplatform RISNET, en Niels van Ommen, communitymanager van het Bouwgenootschap, die hiermee de activiteiten van RISNET opnieuw op de kaart zetten. En het was Edwin Smits van de Gemeente Rotterdam die er met de hoofdprijs vandoor ging. De resilience van de stad is gebaat bij een gedegen aanpak van grote en kleine infrastructurele projecten.

Met Arnold van Kampen van RISNET, vormden Godfried van Geest van BAM en Jack Kruf van PRIMO de jury. Lees meer

 

PRIMO Bijeenkomst 12 oktober 2018

Bestuur en directie van PRIMO danken alle deelnemers aan de bijeenkomst in de raadzaal te Ede op 12 oktober 2018. Doel van de bijeenkomst, exclusief voor leden en partners, was om een majeur maatschappelijk vraagstuk te agenderen dat een nauwe verbinding heeft met waardeontwikkeling in het publiek domein én dat een grote opgave is voor de inrichting van de publieke sturing en het publiek risicomanagement. Circulaire Economie is zo’n vraagstuk.

Daarvoor is het format van de Professor dr. ir. Roelof A.A. Oldeman Lezing ontwikkeld tussen januari 2016 en maart 2018 door Roelof Oldeman en Jack Kruf, met het oogmerk het systeemdenken in het openbaar bestuur te dienen vanuit kennis van natuurlijke ecosystemen.

Dit jaar is de lezing gecombineerd met de uitreiking van de PRIMO Risk Management Award 2018 aan Harrie Scholtens

Veel dank wordt betuigd aan Frank Dietz voor zijn gedegen lezing “Duurzame ontwikkeling en circulaire economie: een pleidooi voor systeemdenken in het openbaar bestuur”. Harrie Scholtens wordt van harte gefeliciteerd met zijn PRIMO Risk Management Award. Velen hebben zich laten inspireren door deze bijeenkomst en hebben ervaren dat het netwerken tijdens de koffie en de lunch vruchtbaar en aangenaam is geweest. Een bijzonder woord van dank gaat uit naar de gemeente Ede voor hun bijzonder gastvrouwschap. De bijeenkomst werd geopend door burgemeester René Verhulst.

Het is de intentie van PRIMO, om met leden en partners de komende jaren publiek risicomanagement een nieuwe impuls te geven. De voor ons liggende opgaven voor publieke sturing zijn immers groot. Daarom is het onze overtuiging dat belangrijke maatschappelijke vraagstukken zoals sociale inclusie, circulaire economie en klimaatadaptatie van regionale beleidsmakers een externe blik en verbindingen met (nieuwe) ketens in de samenleving vergen. Dit vereist doorontwikkeling van het vakmanschap van publiek risicomanagement en inpassing ervan in een meer holistische en dialoog-gerichte architectuur van publieke sturing.

Gemeente Utrecht ontvangt PRIMO Risk Management Award 2015

Het bestuur van PRIMO Nederland, Public Risk Management Organisation,  heeft de PRIMO Risk Management Award 2015 toegekend aan de gemeente Utrecht voor de uitmuntende organisatie van Le Grand Départ de Tour de France 2015.

De prijs werd ten kantore van de gemeente Utrecht, vandaag uitgereikt door de voorzitter van PRIMO Nederland Michel Bezuijen (burgemeester Rijswijk) aan de winnaar van de award burgemeester van Utrecht Jan van Zanen.

Deze toekenning van de award is mede gebaseerd op het positieve evaluatierapport opgesteld door de Universiteit van Utrecht. Tevens is  het creëren voor het projectteam van awareness van risicomanagement en de feitelijke implementatie een belangrijk aspect geweest.

Zowel gedurende de voorbereiding als tijdens het evenement onder leiding van projectdirecteur Martijn van Hulsteijn, en onder ambtelijke verantwoordelijkheid van gemeentesecretaris Maarten Schurink en bestuurlijke verantwoordelijkheid van het College van Burgemeester en Wethouders, heeft de gemeente Utrecht een voorbeeld-organisatie van een groot evenement laten zien.

 

De gemeente Utrecht heeft in goede samenwerking met alle betrokken partijen waaronder overheidsorganisaties, veiligheidsregio, bedrijfsleven en een keur aan maatschappelijke organisaties, vrijwilligers en burgers, voor en achter de schermen laten zien dat risico’s systematisch en permanent in beeld waren, werden besproken en gemanaged, met name op het gebied van financiën en veiligheid.

Voor meer achtergrondinformatie verwijzen wij graag naar de volgende artikelen:

Le Grand Départ de Tour de France, waarin het evaluatierapport door de Universiteit Utrecht is samengevat.

** Risicomanagement bij Grote Evenementen waarin wordt ingegaan op achtergronden en aanpak van Le Grand Départ de Tour de France door de gemeente Utrecht.

Twynstra Gudde ontvangt KING Keurmerk

Twynstra Gudde ontvangt KING Keurmerk Bestuurskrachtonderzoek

Bron: Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING)

Dinsdag 21 februari heeft organisatieadviesbureau Twynstra Gudde het KING Keurmerk Bestuurskrachtonderzoek ontvangen uit handen van Monique Jongerius (afdelingshoofd KING). Het bureau was al aspirant-houder van het keurmerk en is nu keurmerkhouder voor bestuurskrachtonderzoek. Twynstra Gudde voldoet, net als de zes eerder gecertificeerde bureaus, aan de kwaliteitseisen die KING stelt aan bestuurskrachtonderzoek.

Lees verder

Jan Gutteling krijgt prijs Verrijkte Publicatie 2011

De prijs
De prijs voor de Verrijkte Publicatie van het jaar 2011 is toegekend aan onderzoeker Jan Gutteling (Universiteit Twente). Op advies van de Klankbordgroep Verrijkte Publicaties verdient sociaal psycholoog en auteur van de Verrijkte Publicatie Geen Paniek!; Risicocommunicatie door de ogen van de burger  de prijs.  In de eerste plaats omdat hij zijn onderzoek online beschikbaar heeft gemaakt in betekenisvolle samenhang met ander materiaal. Je ziet in één oogopslag dat wetenschappelijk onderzoek naar waterveiligheid en de mening van burgers hebben geleid tot beleidsaanbevelingen. De traditionele statische wetenschappelijke publicatie is zo ook beschikbaar in een dynamische wetenschappelijke communicatievorm waarin gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden van internet. De prijs werd uitgereikt tijdens de SURF Onderzoeksdag  op 9 februari  j.l. in MediaPlaza te Utrecht.

Lees verder

  • 1
  • 2

Inschrijven voor onze Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven voor alles rondom PRIMO & ontwikkelingen op het gebied van Risico Management? Schrijf dan in voor onze Nieuwsbrief.

© All rights reserved.
PRIMO.

Informatie voor leden

Volg ons