Anders naar risico’s gaan kijken

Bron: BNG Bank.

Kunnen banken en andere financiële instellingen duurzaamheidstransities versnellen? Een aantal koplopers uit de Duurzame Top 100 van Trouw geeft tips. En vertellen hoe zij zelf verschil maken.

Pallas Agterberg (1963) zit op hete kolen. Voor zover die uitdrukking op haar van toepassing is. Want als directeur Strategie van Alliander bij het grootste netwerkbedrijf van Nederland geeft ze vorm aan ‘de grootste energieomslag sinds het afscheid van steenkool’. Maar ze heeft dus haast. ‘De tijd van grootschalige toepassing van de ideeën die we bij Alliander de afgelopen jaren voor die transitie hebben ontwikkeld, is nu echt begonnen. Wat we tot nu toe als bedrijf met een paar honderd man in een paar wijken deden, moeten we nu met veel meer mensen in duizenden wijken gaan doen. Gewoon echt beginnen dus. Dan gaan kosten ook extreem omlaag, een warmtepomp is nu gewoon nog vier keer te duur’, verduidelijkt ze haar gevoel van urgentie.

Energietransitie

Agterbergs behoefte aan meer tempo heeft alles te maken met dat overeenkomstig het Nationale Klimaatakkoord alle tweeënhalf miljoen klanten, van het uit de splitsing van Nuon voortgekomen nutsbedrijf, per 2050 van het aardgas af zijn. Even als de rest van de gebouwde omgeving in Nederland. Als schaduwminister van Energietransitie bestempelde ze vorig jaar de aanpassing van het energienetwerk en de aansluiting van alle huizen erop tot een van de meest uitdagende opgaven voor het nieuwe kabinet. Maar die transitie moet veel breder dan alleen ‘af van CO2’, waarschuwt ze ook als partner van De Groene Zaak, platform van duurzame ondernemers. ‘We beseffen ons nog te weinig dat met een andere energievoorziening alles anders moet.’ Lees meer


In het nieuws

Europese online cursus

Een kader voor kwaliteits- en risicobeheer voor organisaties in de publieke sector September 16th…

Taakverdeling bestuur afgerond

Taakverdeling bestuur afgerond. Nog wel op zoek naar jong bestuurlijk talent Voorzitter Jan-Paul …

Internal auditors in crisistijd

Internal auditors in crisistijd: ‘We moeten niet te lang in een adviesrol blijven zitten’ Peter …

‘Je moet erbovenop zitten om de controle te houden’

Jop de Vrieze De eerste golf: Hoe het vertrouwen in het beleid afbrokkelde. De Nederlandse aanpak…
Geschreven door
Redactie
16 november 2018

Populaire artikelen

Europese online cursus

Een kader voor kwaliteits- en risicobeheer voor organisaties in de publieke sector September 16th…

Jack Kruf lezing 2020

Centraal thema in de afscheidslezing door jack Kruf van PRIMO Nederland was ‘Wat hebben wij gelee…
Nu inschrijvenNu inschrijven

Word lid van PRIMO

Inschrijven voor onze Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven voor alles rondom PRIMO & ontwikkelingen op het gebied van Risico Management? Schrijf dan in voor onze Nieuwsbrief.

© All rights reserved.
PRIMO.

Informatie voor leden

Volg ons