Onderzoek naar risicomanagement voor ziekenhuizen
H.B.B. Colen, H. van der Werf, G.A.M. Haisma, J.J. Krabbendam en P.B. Boorsma
Bron: Pharmaceutisch Weekblad nr. 22 • 2 juni 2006, Veiligheid Special
Per 2008 is elk ziekenhuis in Nederland verplicht een veiligheids- managementsysteem te hebben. Risicomanagement kan hieraan invulling geven. Deze benadering is gebruikelijk in bijvoorbeeld de (petro)chemische industrie, maar nieuw voor zorginstellingen. Nodig zijn sterk leiderschap en een cultuurverandering.
Uit het rapport To err is human bleek dat medische fouten een van de grootste doodsoorzaken 24 mei 2006 zijn in Amerika. Het rapport heeft er in Nederland toe geleid dat patiënt- en medicatieveiligheid hoog op de agenda kwamen. Rein Willems van Shell brengt in zijn rapport Hier werk je veilig, of je werkt hier niet een advies uit over het verbeteren van de patiëntveiligheid.
Onderdeel van dit advies is de invoering van een gecertificeerd veiligheidsmanagement- systeem (VMS) in een zorginstelling. De Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) stelt invoering van een gecertificeerd VMS verplicht per 1 januari 2008. Een VMS is een set maatregelen om de (beleids)- doelstellingen met betrekking tot patiënt- en medicatieveiligheid te bereiken. Risicomanagement zou hieraan invulling kunnen geven.
In dit artikel zal op basis van bestaande risicomanagementmethoden een aanzet worden gegeven voor de invulling van een VMS voor het geneesmiddelendistributie- proces, om zo een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de medicatieveiligheid binnen het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente in Enschede en andere zorginstellingen.
Op de hoogte blijven voor alles rondom PRIMO & ontwikkelingen op het gebied van Risico Management? Schrijf dan in voor onze Nieuwsbrief.